Kadangi esu labai glaudžiai susijęs su kokteiliais, gėrimais ir pramogomis, žmonės manęs dažnai klausia, kur galima nueiti paragauti, pabandyti skanių ir tikrų kokteilių. Nepaslaptis, jog dauguma barų, restoranų, kavinių ir kitokios pakraipos gėrimų ir maitinimo vietų užsideda prierašą “kokteilių baras” ir įsivaizduoja, kad jie iškart juo tampa. Vesdamas kokteilių gaminimo pamokas ir plakdamas kokteilius privačiuose renginiuose prie visos savo veiklos dar ir edukuoju žmones apie gėrimus, jų vartojimo kultūrą, bei žinoma kokteilius. Tikrai nesiginčinsiu, jog kiekviena vieta turi savo meniu ir naudoja savo receptus, ir tai yra labai džiugu, nes kitaip gyventume sovietų sąjungoje. Tik, deja, prierašas “kokteilių baras” prie pavadinimo tikrai lyg burtų lazdelė nepadaro tos vietos kokteilių baru. Jis tiesiog labai madingas dabar ir tiek, nes kolkas sąvokos “kokteilių baro gaminys” įstatymas naudoti neverčia ir čia reguliavimų nėra.
Tad natūraliai kyla klausimas, kaip atskirti pelus nuo grūdų, arba kokteilių barus nuo kokteilių barų gaminių. Pabandysiu jums nusakyti savo kriterijus, kuriais vadovaudamasis skirstau barus į kokteilių barus ir kokteilių barų gaminius. Visų pirma, kokteilių bare pagrindinis akcentas bus kokteiliai, taip, kaip picerijoje pagrindiniai patiekalai - picos. Antra, kokteiliai turės atskirą meniu, nes jeigu tai kokteilių baras, tai aš ateidamas gerti kokteilių, tikrai nenoriu vartyti meniu ir ieškoti kur čia yra kokteiliai. Trečia - įvairovė! Kokteilių meniu nebūtinai turi būti begalinis, gali užtekti ir dešimt ypatingų kokteilių, bet turi būti pasirinkimas iš įvairių skonių paletės. Ketvirta, barmenas ir/ar padavėjas turi sugebėti jums parinkti kokteilį, papasakoti, paaiškinti, o ne laukti ką pasirinksite. Jūs juk ne ekspertas, jūs ieškote, tyrinėjate ir neprivalote iš pavadinimo suprasti ir užsisakyti tarsi tai savaime suprantama. Penkta, alaus bus (gali ir nebūti), tik jis bus brangus ir ypatingas (tikrai ne Švyturio), kad nepasidarytų tai aludė. Šešta, tik populiariausių ir įprastų kokteilių plius “kaboko pavadinimas special” kokteilio siūlymas visiškai nepadaro tos vietos kokteilių baru. Tai, griausiu atveju, yra baras su kokteilių meniu. Septinta, kokteilių bare už baro dirba profesionalai arba žmonės, kurie siekia tokiais tapti (papai gali būti gerai kaip bonusas, deja, dažniausiai tai su kokteiliais ar noru tapti profesionalu niekada nesusiję. Studentai su požiūriu “padirbėsiu kol mokausi” taip pat gerai tik Čili kaime). Aštunta, kokteilių baras supranta, jog maišant kokteilius svarbu gėrimų kokybė, o ne kaip populiarus, su realybe nieko bendro neturintis manymas - sumaišius nesijaučia. Jei sumaišius nesijaučia tai toks čia ir kokteilių baras, kur nieks nieko nejaučia. Bonusas, barmenas visada pamėgins jus perkalbėti, (bet ne pasikelti - nes tai susiję su profesionalumo aptarnavime stoka, ne su kokteilių barais) jeigu užsisakote Cuba libre arba Mojito (nebent jie - šie kokteiliai - yra ypač ypatingi tame bare). Tai yra tik gairės, kuriomis galima vadovautis ieškant tikro skonio. Tikrai gali būti, jog atsiras koks nors tikras kokteilių baras, kuris netilps į nei vieną mano kriterijų, bet tai labiau bus išimtis negu taisyklė. Vėl gi, jeigu barmenas daro ypatingus ir nuostabius kokteilius Čili kaime, tai tik šaunus barmenas, bet jis Čili kaimo nepadaro kokteilių baru ir kai jo nėra, nėra ir kokteilių. Jam aš linkiu susirasti tikrą kokteilių barą ir ten augti, o jums toliau ieškoti ir atrasti skonius, kokių niekada nebuvote dar atradę.
0 Comments
Leave a Reply. |
Nenorite praleisti jums svarbaus renginio ar degustacijos?
Kategorijos
All
Archyvas
June 2017
|